Görög Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége

Görögország és Magyarország kulturális kapcsolatai

Habár a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 1956. július 23-ig nyúlnak vissza, nagykövetségeik csupán 1964. augusztus 24-én alakultak meg. Athéni nagykövetsége mellett Magyarországnak Tesszalonikiben, Pireuszban és Korfun is vannak tiszteletbeli konzulátusai.

Az Európai Unió és a NATO tagjaiként a két szervezetben szorosan együttműködnek, és kétoldalú politikai kapcsolataikat mind szorosabbra fűzik.

A Görög Köztársaság Nagykövetségének a VI. kerületben a Szegfű utca 3. sz. alatti, 1875-ben épült neo-klasszikus épület ad otthont, ahol 1904-től a görög konzulátus működött.

A magyarországi görög nagykövet 2012 novembere óta Dimitris Giannakakis úr.

Mivel a görög ortodox egyház nagy szerepet játszott abban, hogy Magyarország felvette a keresztény vallást, így a két ország közötti kulturális kapcsolat több, mint ezer évre tekint vissza. Szent László lánya, Piroska hercegnő, miután feleségül ment II. (Komnenosz) János bizánci császárhoz, áttért az ortodox hitre, és felvette az Eiréné (Irén) nevet.

A görögök jelenléte megnőtt a XVIII. és a XIX. század fordulóján, amikor megalakultak az első kereskedői közösségeik a Osztrák-Magyar Monarchia területén. A mai görög államot létrehozó 1821-es görög forradalmat megszervező görög társaságok a Duna mentén alakultak meg. Nagy hatással volt rájuk a nagy francia forradalom és a felvilágosodás korának eszméi.  1713-ban nyomtatták az első görög könyvet, mely egy ógörög nyevltanköny volt.

Szintén a görög kereskedői családok adták a kor nagy alakjait – Sina Simon – akik nagyban hozzájárultak a Lánchíd és a Magyar Tudományos Akadémia megépítéséhez, valamint Görögországban az Athéni Nemzeti Csillagvizsgáló és az Athéni Akadémia létrehozásához.

A két ország közötti szoros kulturális kapcsolatot jól példázza, hogy minden neves magyar egyetemen van ógörög valamint újgörög tanszék (ELTE). Magyarországon a görög kisebbség hivatalosan elismert, száma ötezerre tehető.

A második világháború óta a Fejér megyében található Beloiannisz községben él a legtöbb görög az országban.

A két ország közötti kereskedelmi mutató meghaladja az évi 320 millió eurót.

Görögország évek óta a három legkeresettebb turisztikai célpont egyike a magyarok között.

 

Vlahakis Nikolaos

Sajtóattasé

Görög Nagykövetség

drapeau-greceGörög Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége

1063 Budapest, Szegfu ut 3,
+36 141 326 00
E-mail : infohellas@t-online.hu

http://www.mfa.gr/fr/

 


Térkép nagyítása

 

Comments are closed.